Client
Balfour Beatty
Role
Civil and Transport Engineer
Key info

University of Central Lancashire

We are designing highway improvement works associated with the University’s Student Centre & Engineering Innovation Centre to create better connectivity through the highways network and creating a sense of place for the University in Preston town centre.
The scheme involves the realignment of the streets to provide a new square and world class setting for the buildings as well as reallocation of space to pedestrians and cyclists. A key element of the scheme is the removal of traffic signals to create a more civilised movement network. The design includes significant adjustment in the horizontal and vertical alignment of the streets as well as resurfacing, tree planting and further environmental improvements as well as significant utilities diversions.
We are appointed us Lead Designer to enable efficient delivery of the transport strategy, civils and highways design. Our main objective is to create a setting for the buildings that encourages connectivity, with an emphasis on pedestrians and enhancing the existing landscaping.
The new Student Centre building is set to be the new ‘heart of campus’ with the public realm being used to open up the site and create an attractive university frontage with a large public square at the entrance. We are working closely and collaboratively with both design teams for the Student Centre and Engineering Innovation Centre building alongside the landscape architects and Lancashire County Council. Providing advice to both stakeholders and Lancashire County Council highway authority, producing an overall transport strategy and S278 design.
We have developed a BIM Model to show the public realm alongside all buildings. This gives the University a holistic view of their whole campus and assisted the presentation for consultation events. It also allowed us as designers to see all existing and proposed utilities to prevent clashes across a complex site.
The works started on site in Summer 2019 with works due to complete in 2021.

Images courtesy of Planit-iE

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close